Drie manieren om douglas hout te behandelen

Douglas hout is een houtsoort dat je vaak in de tuin terug ziet. Het hout heeft een typische oranje, warme kleur. De houtsoort is populair voor allerlei tuin attributen, van schuttingen tot tuinhuisje, van terras tot pergola.

Je kunt er voor kiezen douglas hout onbehandeld te laten. Dan gaat het zo’n tien a vijftien jaar mee. Maar je kunt er ook voor kiezen het hout te bewerken. Daarmee verleng je de levensduur van het product. Als je douglas hout goed behandelt, gaat het tientallen jaren mee. Hoe je dat doet, lees je hier.

Douglas verf

Douglas hout komt van een bepaald type lariks boom. Lariks bomen leveren relatief zacht hout. Zachte houtsoorten zijn relatief poreus. Daardoor kan vocht eenvoudig het hout indringen, en wordt het hout relatief vochtig. Dat heeft als gevolg dat een verflaag aan de buitenkant relatief snel zal afbladderen. Je moet daarom een speciaal soort verf gebruiken dat de poriën van dit houttype opvult. Een speciale douglas verf is daarom de beste keuze. Deze verf zorgt dat het hout goed wordt geïmpregneerd. Daarmee voorkom je dat het vocht in het hout trekt en het hout gaat schimmelen. Dit verlengt de levensduur met tientallen jaren.

Douglas olie

Natuurlijk heeft douglas hout op zich zelf al een prachtige kleur. Met name wanneer het hout vers is, komt de oranje gloed goed tot zijn recht. Maar hoe langer het hout wordt blootgesteld aan de buitenlucht, hoe grijzer het hout zal kleuren. Als je het hout wil beschermen en tevens de unieke warme kleur wil bewaren, kun je het beste kiezen voor speciale douglas olie. Deze olie beschermt douglas hout tegen alle weersinvloeden en houdt de natuurlijke kleur zichtbaar.

Beits

Je hoeft niet per se te kiezen voor producten speciaal ontwikkeld voor douglas hout. Ook reguliere buitenbeits kan worden gebruikt om douglas hout langdurig te beschermen. Je kunt daarbij kiezen voor een transparante beits als je de kleur van het hout wil bewaren. Maar als je de oranje gloed eigenlijk liever wat koeler ziet, kun je met buitenbeits het hout ook in andere kleuren verven.

Een keer je hout behandelen is niet genoeg voor een langdurige bescherming. Hout vereist regelmatig onderhoud. De beschermende lagen worden immers simpelweg weggespoed door weersomstandigheden. Als je kiest voor een olie, zul je ieder jaar opnieuw het hout in de olie moeten zetten. Als je gaat voor lak of beits kun je dit om de twee of drie jaar doen.  Daarnaast gaat hout ten onder bij langdurige vochtigheid, ook douglas hout. Een regenbui is prima, maar het vocht moet niet blijven liggen op het hout. Zorg voor een goede afwatering en voorkom dat de kopse kanten van het hout worden blootgesteld aan veel regen.

Hot

Related Articles