We zitten nog steeds met z’n allen midden in een lockdown, waarin een evenement bezoeken al heel lang niet meer mogelijk is. Door de online opleving van deze sector is er een schuif ontstaan in de trends. Alles gaat momenteel via het scherm en het liefst gaat dat natuurlijk anders, maar velen beweren dat de online variant niet zal vertrekken wanneer een fysiek evenement weer mogelijk is.
Flexibiliteit
In maart 2020 sloeg Corona als een bom in. Maar de marketing- en evenementensector zijn beide ongelooflijk flexibel. Daarom heeft de combinatie evenementenorganisatie en online marketing bureau ervoor gezorgd dat het in korte tijd volledig werd omgezet van fysiek naar online.
Deze sectoren hebben laten zien wat voor gigantisch bereik je kan genereren met de juiste aanpak. Niet langer ben je gebonden aan een locatiecapaciteit. De aanpak is echter anders dan bij fysieke evenementen, want de waardevolle mond-op-mondreclame is bijvoorbeeld een stuk lastiger.
Maar met een origineel idee, populaire sprekers of een duidelijk doel kan online marketing genoeg zijn. Vraag je sponsors, partners en sprekers om het woord te verspreiden. Kom met een aantrekkelijke uitstraling met duidelijk beeld over wat het evenement inhoudt en wie er komen.
Bereikbaarheid
Waarschijnlijk het grootste voordeel van een online evenement ten opzichte van een fysieke, is de laagdrempelige bereikbaarheid. Niemand die het online bezoekt hoeft verder dan de eigen woonkamer. Logistiek gezien een geweldige vooruitgang voor zowel bezoeker als organisator. Geen gedoe met parkeren of openbaar vervoer en de vele grote locaties en personeel wordt overbodig. Een flinke afname in de kostenposten. En waar je ook bent op de wereld, met een internetverbinding kan je al aanwezig zijn.
Artiesten en Sprekers
Een ander groot voordeel is het aantrekken van artiesten en sprekers van over de hele wereld. Niet langer is het nodig die interessante spreker uit Canada of die rockband uit Australië over te laten vliegen. Dit maakt het financieel gezien een stuk aantrekkelijker.
Gegevens
Tijdens het online evenement kan je goed het gedrag van de bezoekers meten. Hoelang blijven ze? Is er interactie? Maar er zijn buiten het gedrag ook veel andere waardevolle gegevens te verkrijgen. E-mailadressen, woonplaatsen, leeftijden. Allemaal gegevens waar je om kan vragen tijdens het aanmeldproces. Met die gegevens kan je beter inspelen op de bezoekers, ook als een fysiek evenement straks wél mogelijk is.
Al met al kan een online evenement beter gezien worden als een kans en niet als een bedreiging. Het is waarschijnlijk dat na de ingang van fysieke evenementen het online aspect zal blijven. Een zogeheten Hybrid Event. Echter kunnen we het erover eens worden dat dit nooit de waarde van een fysiek evenement kan tippen.