Ga je binnenkort verbouwen vanwege je verhuizing of is je huidige woning nu echt toe aan een nieuwe keuken, woonkamer, uitbouw of wat dan ook? Het is altijd slim om te kijken wat nodig is. Soms is het handig om in één keer een volledige verbouwing te realiseren, maar soms is het beter om alles in kleine stapjes te doen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je budget en tijd. In deze blog geven we je een aantal handig tips die je kan inzetten tijdens het verbouwen!
Je eigen spullen in je nieuwe huis
Uiteindelijk wil je natuurlijk dat jouw huis er zo uit komt te zien dat het perfect past bij wat jij voor ogen had. Hierbij is het belangrijk om vooraf al te inventariseren wat er nodig is, welke spullen je nodig hebt, en welke materialen je wilt gaan gebruiken in je nieuwe huis. Ga je bijvoorbeeld voor laminaat? Een houten vloer is altijd mooi te combineren met verschillende stijlen. Houten vloeren zijn daarnaast erg duurzaam en zorgen voor een natuurlijke sfeer in je huis. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar variatie in decoratie.
Stel een budget vast
De meeste mensen willen hun renovatiebudget niet delen. Meestal omdat ze zich zorgen maken dat ze onder druk komen te staan als ze dit budget delen met (bijvoorbeeld) aannemers. Hoewel ik mijn zorgen hierover begrijp, raad ik toch aan dat iedereen altijd zeer transparant moet zijn over zijn renovatiebudgetten. Want als je eenmaal jouw budget deelt en professionals mede-eigenaar van het budget laat worden, kunnen ze beter aan uw budget voldoen. Bovendien kan je dankzij jouw transparantie vertrouwen uitstralen naar de professionals die u helpen.
Let op de vergunningen!
Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de huiseigenaar (jij) verantwoordelijk is voor het naleven van bouwwetten Het Bouwbesluit is het huidige bouwrecht in Nederland. Hierin staan voorschriften waaraan alle bouwprojecten in Nederland moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een steunmuur. De steunmuur is een muur die zo is ontworpen dat deze het gewicht van het huis kan dragen. Het verwijderen van de steunmuur heeft daarom ernstige gevolgen voor de veiligheid van de woning. Slopen, dakconstructie plaatsen of bijgebouwen bouwen? In de meeste gevallen moet je dan constructieve wijzigingen aanbrengen. Meestal moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Kun je bouwen zonder vergunning? Zelfs dan moet je de regels volgen. In de praktijk betekent dit dat je constructieberekeningen moet maken.