Sinds kort ben ik begonnen met mijn eerste moestuin. Ik heb een vierkante meter moestuin gemaakt waarin ik allerlei groenten en kruiden heb geplant. Heerlijk om er mee bezig te zijn en mijn plantjes te zien groeien. Wanneer ze uitkomen kan ik ze over aan tijdje oogsten en heb ik gewoon groenten uit eigen tuin. Ik ben dus volop aan het leren hoe ik mijn moestuin opbouw en het beste kan verzorgen. De planten moeten voldoende zonlicht hebben en ze moeten de juiste voeding hebben. Maar ook de bescherming van je plantjes is belangrijk. Doordat er ook allerlei andere dieren en planten leven rondom je moestuin zul je extra moeten opletten. In deze blog lees je meer.
Ongedierte herkennen
Er zijn tal van beestjes die ook helemaal blij worden van jouw moestuin, zoals vogels, bladluis en rupsen en bijvoorbeeld ook slakken. Slakken komen in het vroege voorjaar uit hun winterslaap uit de grond. Het is dan tijd voor ze om zich te gaan voeden en gaan dus op zoek naar jonge planten. Zo zijn ze dol op slaplanten. Je zal zien dat de bladeren van je planten kleine afgegeten stukken heeft. Ook kun je sporen zien van de dieren in je tuin.
Natuurlijke bestrijding
Hoe kun je nou slakken bestrijden op een niet schadelijke manier? Er is gelukkig een slimme oplossing voor de bestrijding van slakken, namelijk de natuur zelf! Je kunt andere insecten inzetten om slakken tegen te gaan. Zo is een biologisch bestrijdingsmiddel de inzet van aaltjes.
Aaltjes, ook met nematoden genoemd, leven samen met specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor slakken. Wanneer je aaltjes uitzet zullen ze zich in de grond vestigen. Deze hebben dan de tijd nodig om door de slakken opgenomen te worden. De bacteriën zorgen er dan voor dat de slak uiteindelijk niet overleefd en de aaltjes leven dan verder in het slakkenlichaam.
Wanneer je aaltjes tegen slakken inzet zul je wel even geduld moeten hebben. In tegenstelling tot harde bestrijdingsmiddelen moeten de aaltjes de kans krijgen om de slakken de bereiken. Meestal werken ze 6 weken en zullen ze de aanwezige slakkenpopulatie opruimen. Daarna worden de verdere ontwikkeling van de nematoden weer geremd doordat zij zelf weer minder goed kunnen overleven in de grond die dan ontstaat. Je hebt dus na het gebruik van de aaltjes geen verdere residue en er is geen gevaar voor mens en dier zoals bijvoorbeeld egels die de slakken eten. Het is een biologische manier om de natuur tegen elkaar in te zetten